eredeti méretben

Megjegyzések

eszabo: Ahol minden ok annak csak orulni lehet...szerintem nem koltozhet ki mindenki a varosbol mert en nem ertek egyet a bejarassal. Biztos jo kimenni, haza de en sajnos emlekszem amikor bent is jo volt itthon lenni es mélyen őrzöm ezt az emléket. szeretném, ha a gyerekeim is jóléreznék magukat a városban, mert itt lakunk. Ez nem azt jelenti, hogy en mint szulo a jatszoteren cigizek es graffityket fújok a mászókákra. Ez azt jelenti, hogy többféle korosztály, többféle igényel használja a játszótereket. A belvárosban sok minden másra is kell a pénz de pont ezért tartom fontosnak, hogy az emberekre, a különböző korosztályokra való odafigyelés veszik el a reprezentáció miatt. Az öregeknek és a tinédzsereknek ugyanúgy kijárna a korosztályuknak megfelelő "játszótér" mint a gyerekeknek.

mekkelek: Nos, a 18. kerületben az utóbbi pár évben megújult az összes játszótér. És nem csak hintával. Ivókút mindenütt van, magától értetődően nyáron működik. Aki ott akar inni, és még enni is, visz magával, és általában összeszokott társaságban mindenki visz, ha mégsem akkor jut. Vécé nincs, de a közelben lakóknak ez sem gond. Pár percre tudunk egymás gyerekére vigyázni. A belvárosi tereket hagyjuk, az az ott lakóktól is olyan, amilyen. Pl. egyszer bementünk egy 5. kerületi térre, ami mellett egyből kutyafuttató is volt. Tiszta kutyaszar volt az egész. Na azt biztos nem a csövi kutyuja hagyta ott, vagy a gyerek anyukája. A zárható játszótéren hegyekben állt a csikk a pad alatt, gondolom a szülők napközbeni unalmát mutatja.

tavibálna: Olyen egyszerű dolgokról írsz, semmi különleges nincs benne, még a büfé egytálétellel sem valami földöntúli csoda. Miért van mégis az az érzésem, hogy mindez Budapesten nem valósul meg soha? Pedig még csak olyan nagyon sok pénz sem kellene hozzá, csak tisztázni a hatásköröket, tulajdonjogokat... vagy túl borulátó vagyok?

   játszóterek a városban
(szeam, 0000-00-00 00:00:00, nagyjabol mindenhol)

A fővárosi önkormányzat az összes tulajdonában lévő játszóteret leszereli, minimálisra redukálja mert nincsen pénz EU szabvany játékokra, csak a kiemelt helyeken. Van olyan tér, ahol a leszerelt játékok helyére nagy sziklatömb szerű ormótlan emlékmű került (Döbrentei mögött) egy darab rugós hintalovacska mellé.
A kerületek saját játszótereiket próbálják fenntartani, amiket folyamatosan amortizálnak a hajléktalanok és mások ezért ez valóban állandó ráfordítást igényel abból ami nincs. Azonban még az EU szabvány játszótereken sincsen WC, így kinevezett bokrok és sarkok vannak erre a célra ami gyerekeknek jo (?) de a szülők hova menjenek? A játszótér elsősorban a gyerekeké de azért 5-6 éves korig ugyanannyira a szülőké is, hiszen 0-5 éves korig, ha a gyerek játszóterezik akor a szülő is. Naponta minimum 2 órát.
A probléma elég struktúrált de most csak pár réteget említek:
1.: funkcionálisan rendben vannak-e a működő játszóterek azon túl, hogy milyen és mennyi játék van, vagy hogyan van kialakítva? Lehet-e mély murvakavicsban babakocsit tolni, vagy szandálban járni, stb. Mindenki pisiljen bokorba, ill bírja ki hazáig?
2. Egyáltalán gondol-e valaki a gyerekekre a városi terek tervezésekor, használható-e számukra a város? játszóterek forgalmas utak mellett, benzinkutak mögött, homok helyett sóder, stb.. Ki van-e ez találva, ki felügyeli van-e gyermek érdekképviselet? Mekkora terület az övék az életünkből?!
pl.: VI. ker Jókai téri játszótér a negyedére zsugorodott. Játék nem is nagyon van csak hinta de már korábban is egy terasz foglalta el a homokzó nagy részét nyáron.
3. A játszótér családi helyszin, ahol a szülő ugyanannyi időt tölt, mint a gyerek. Ez a lehetőség és helyzet egyáltalán nincsen kihasználva. A gyermekes anyák bizonyos esetekben hátrányos helyzetűek (munkvállalás, közlekedés, stb) ezzel együtt a szabadidejük is korlátozott lehetőségekkel bír Budapesten.


Megoldási javaslat: Helsinkiben ugy működnek játszóterek, hogy a szülők számára kávéfogyasztási lehetőség van, a gyerekeknek keksz, ásványvíz és naponta egyszer leves, vagy egytál étel. Nem általános de nem is egyedi. Ez olyan komfortérzetet teremt, amiben a szülő is jól érezheti magát mert nem kell feltétlenül rohanni haza főzni és egy kicsi figyelmesség nagyon jól jön. Ez olyan luxusnak hangzik, amit nem lehet persze Budapesten zökkenőmentesen elképzelni. Pedig igazán nem is pénz kérdése, hanem talán egy olyan gondolkodásé, ami a gyereket képes össze párosítani a szülővel. Ha jó anyunak, jobb lesz a gyereknek is és fordítva is igaz.
Elég régi téma a használható köztereké de, ha az egész város lenne egy kicsit barátságosabb, komfortosabb akkor nem lenne ekkora hangsúly azon a pár játszótéren, mert lehetne pl.: a parkokban és más tereken is családostól egyszerűen csak lenni a téren, élvezni a napot a gyerekekkel...


vissza