eredeti méretben

Megjegyzések

   Szür-reáltanoda utcai anzix
(kambekk, 2007-09-17 17:35:31, Belváros)

Örömmel látom, hogy hosszú évek érthetetlen makacsságát követően ismét engedélyezték az autósok számára a Szép utcából való balra kanyarodást, mely lehetőséget ad az Erzsébet hídra való felhajtásra.
Azonban ezzel egyidőben áthelyezték a Kossuth Lajos utcai Puskin mozi előtt már jól bevált gyalogátkelőt is, ami által az innen jobbra - vagyis az Astoria felé - kanyarodók kénytelenek a gyalogosok miatt szinte azonnal megállni, minek hatására feltorlódik a mögöttük lévő teljes forgalom.
A régi szisztéma szerint a Szép utcából jobbra kanyarodók felfejlődtek a Kossuth L. utca Astoria felé vezető három sávjába, így a Szép utcában (és a Reáltanodában) nem alakult ki torlódás. Ellenben a mostani rendszerben a néhai Úttörő Áruház előtt semmi sem fogja meg az autókat, így azoknak csak az Astoria előtt kell megállniuk, ezzel viszont blokkolják még a Magyar utca kijáratát is.

És ez a másik probléma: Csúcsforgalomban eddig sem volt könnyű végighajtani és kikanyarodni a Magyar utcából, de ezzel a mostani közlekedési renddel szinte teljesen lehetetlenné vált az ottani haladás is. Ez sajnos hosszú 10-20 perc várakozást jelent. Nem egyszer dudálva, ordibálva - folyamatos motorzúgást és szmogot generálva. Egyszer-egyszer már eddig is előfordult, hogy némely autós, türelmét vesztve, a forgalommal szemben hajtott be a Reáltanoda végén a Magyar utca Károlyi kert felé vezető szakaszára, de ez a "trükk" mára napi szokássá vált. A nap folyamán 10-15, a forgalommal szemben hajtó autót lehet megszámolni - még akár Rendőrautót is.

Érdemes volna felülvizsgálni a jelenlegi forgalmi rendszert, mert kezd egyre tarthatatlanabbá válni. Ha a gyalogátkelő visszahelyezésére nincs is mód, megoldást jelenthetne ha "célforgalom" táblával látnák el a Reáltanoda utca Szép utca utáni szakaszát, hogy menekülőútként ne használhassák azt a nem helyi autósok. Ugyanis nagyon sokan nem mennek ki a Szép utcán a Kossuth Lajos utcára (a fent említett gyalogosdugó miatt), hanem a Magyar utcán menekülve hajtanának ki oda.

Ugyanígy érdemes volna jól látható és érzékelhető magasságkorlátozó táblákat is kihelyezni az Irányi utca dunaparti torkolatához, illetve az Erzsébet híd lehajtójához, ugyanis az emeletes turistabuszok rendszeresen megrekednek a KOSSUTH L. utcai aluljárónál, amivel szintén nem kis gondot okoznak az egyébként is csúcsrajáratott belvárosi forgalomban.

Jó lenne végre megoldást találni erre a - szűklátókörűségből fakadó - helyzetre!

Megoldási javaslat: Reáltanoda utca: "Kivéve célforgalom" tábla kihelyezése, illteve az útirány megfordítása. Buszelakadás: Magasságjelző kapu felállítása az Irányi utca torkolataiban - világító feliratokkal

vissza